In Nederland worden er miljarden medicijnen geslikt. Duizenden kilo’s pillen komen terecht in het riool en dat is een bedreiging voor het milieu en ons drinkwater. Veel rioolwaterzuiveringsinstallaties kunnen die medicijnresten niet goed filteren en via riviertjes komt het terecht in de natuur. Hoewel de hoeveelheden nu niet zo schadelijk lijken, zijn er vooral zorgen over de toekomst. Vergrijzing en klimaatsverandering zijn twee zorgelijke factoren.
Medicijnresten hebben invloed op de planten en dieren die in het water leven. De medicijnresten die zich in ons drinkwater bevinden zijn zulke lage concentraties, dat kan geen kwaad voor de gezondheid concludeert Roverta Hofman-Caris van waterinstituut KWR.
Nederland vergrijst en oudere mensen gebruiken meer medicijnen. In combinatie met onze klimaatverandering is dit zeker een zorg voor de toekomst. Medicijnresten hebben invloed op planten en dieren die in het water leven. Bijvoorbeeld: pijnstillers beschadigen het weefsel van vissen, anticonceptiemiddelen zorgen voor geslachtsverandering bij vissen en antipsychotica kunnen het gedrag van kleine waterkreeftjes en vissen veranderen.
In Nederland hebben we goed drinkwater. We kunnen in de meeste gevallen het water uit de kraan gewoon drinken. Maar toch zien we steeds meer berichten die toch iets anders vertellen, die ons doen twijfelen aan de kwaliteit van ons drinkwater.
Medicijnresten komen steeds vaker voor in ons drinkwater. Het RIVM en andere experts vertellen dat de drinkwater bedrijven veel medicijnresten uit het water halen en dat hetgeen wat overblijft uit lage concentraties bestaat en we ons geen zorgen hoeven te maken over ons drinkwater uit de kraan. Maar wil je dat wel?
Als consument heb je de keuze om drinkwater uit flessen te kopen. En dan plastic flessen met BPA’s?! Nee dat is niet de oplossing. Daarmee maken we onze ecologische voetafdruk alleen maar groter. Juist voor die mensen bieden wij oplossingen. Drink niet zo maar water maar ga voor het beste drinkwater getapt uit je eigen kraan!
Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat PFAS schadelijker voor de gezondheid zijn dan aanvankelijk werd gedacht. Nieuwsgierig hoe Druppa PFAS te lijf gaat?
In dit artikel geven wij onze visie op lood in ons drinkwater. Het blijkt namelijk dat het kabinet de norm voor lood in het drinkwater gaat verscherpen.
Wist je dat medicijnen terecht komen in het riool en dat dit een bedreiging is voor het milieu en ons drinkwater? Bij Druppa vinden we dat dit anders kan.