Hoe stopt Druppa kalkaanslag?

Het Druppa anti kalk systeem doseert een ‘wonderlijk stofje’ in het water. Dat stofje heet Polyfosfor. Maar is dat wel gezond? In dit artikel leggen wij het uit en onderbouwen het met wetenschap.

Haal kalk niet uit het water! Fosfor en Calcium zijn een must voor sterke botten en tanden.

Wetenschappelijk onderbouwd

Het Druppa anti kalk systeem doseert een ‘wonderlijk stofje’ in het water. Dat stofje heet Polyfosfaat. Polyfosfaten zijn een keten van fosfaten (of fosfor) gebonden door zuurstofatomen. Fosfaten en zuurstof zijn natuurlijke stoffen die ons lichaam nodig heeft en in onze dagelijkse voeding voor komen. Totaal ongevaarlijk al klinkt het misschien een beetje spannend. In dit artikel geven we meer technische en wetenschappelijke inhoud over fosfaat. 

Hoe zorgt fosfor ervoor dat er geen kalkaanslag komt?

Fosfor (P2O5) heeft, naast ons gezond houden, nog een bijzondere en positieve werking. Het gaat een binding aan met calcium (CaC03) en magnesium (MgCo3) carbonaat, die kalkaanslag veroorzaken. Hierdoor ontstaan er micromineraalkristallen die niet meer hechten aan een oppervlak. Dit is geen hardnekkige kalkaanslag, maar is eenvoudig weg te spoelen/ schoon te maken met een natte doek. Water wat opdroogt kan een filmlaagje van deze microkristallen achterlaten. Hardnekkige kalkaanslag die alleen te verwijderen is met zuur of extreem hard poetsen is hierdoor verleden tijd en gezonden bouwstoffen blijven in het water.

Fosfor is gezond

Sterke spieren en energie

Ons lichaam heeft fosfaat nodig. Het zorgt voor opslag en transport van energie, je spieren en zenuwen.

Sterke botten en tanden

Samen met calcium houdt fosfor je botten en tanden sterk!

Beetje extra dan maar?

Druppa voegt 2mg/ liter extra fosfor toe aan je drinkwater.

Voedingscentrum over fosfor

Ons lichaam heeft fosfor (ook wel fosfaat genoemd) nodig. Fosfor is nodig voor de energiehuishouding (de tijdelijke opslag en transport), goede werking van spieren en zenuwen en zorgt samen met clacium voor de aanmaak van tanden en botten. Het is dus beter voor je lichaam om calcium in het water te laten en het er niet uit te halen zoals klassieke waterontharders wel doen. Fosfor komt vooral voor in melk, melkproducten, kaas, volkoren producten, peulvruchten, vlees en vis. Het lichaam heeft niet snel een tekort aan fosfor. Te weinig fosfor leidt tot pijn in spieren en botten, gebrek aan eetlust en het ontstaan van nierstenen.

Lees meer op voedingscentrum.nl

WHO en EFSA over fosfor

De WHO (World Health Organisation) stelt een aanbevolen maximale ‘veilige’ waarde van 5mg/l water. De Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) heeft voor fosfor geen aanvaardbare bovengrens vastgesteld. Wel heeft EFSA geconcludeerd dat volwassenen een dagelijkse inname van 3.000 milligram fosfor per dag goed verdragen. Gemiddeld hebben we 500 tot 700 mg per dag nodig.

De antikalk unit van Druppa voegt c.a. 2mg/l fosfaat toe aan ons drinkwater. Stel dat je 2 liter per dag drink is dat een verhoging van 4 mg per dag.

Bron voedingscentrum

Waterontharder voegt ‘zout’ toe!

Wist u dat een klassieke waterontharder natrium toevoegt aan het water en dat Natrium schadelijker kan zijn dan fosfaat? De WHO (World Health Organisation) en ons drinkwaterbesluit schrijft voor dat er maximaal 150 mg/liter natrium in drinkwater mag zitten. Het water wat geleverd wordt door de drinkwaterbedrijven bevat tussen de 70 en 130 mg/l natrium. Dit is afhankelijk van de bron waar het water uit onttrokken wordt. Een waterontharder op basis van ionenwisseling (die met zout) verhoogd de hoeveelheid natrium met ongeveer 30mg tot 50mg. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid kalk in het water. Stel dat er al 130 mg in het water zit en een waterontharder 30mg toevoegt, zit er 160mg/l natrium in het drinkwater. Heel ongezond? Dat kunnen wij niet bepalen, het is in ieder geval niet heel gezond.  

Fosfaat wordt circulair gebruikt

Fosfaatmineralen zijn niet slecht voor het milieu, het komt uit de aarde. Omdat het een fossiele grondstof is moeten we er zuinig mee omgaan en daarom wordt fosfaat in drinkwater hergebruikt. Dankzij super goede filtertechnieken in de afvalzuiveringsstations wordt 98% uit ons afvalwater teruggewonnen. Zo worden fosfaatmineralen circulair gebruik. Wist je dat drinkwaterbedrijven fosfor toevoegen om corrosie tegen te gaan? 

Fosfaat, dat is toch slecht voor het milieu? Te veel van iets is niet goed, dat geldt ook voor fosfaat. Fosfaat wordt veel gebruikt in de landbouwsector. Mest, kunstmest e.d. bevatten veel fosfaten. Te veel van deze mineralen in oppervlaktewateren zorgen voor extreme algen en planten groei en dat is niet goed voor de kwaliteit van het water.

Druppa Family

De Druppa Family is er voor huishoudens van 1 tot 4 personen. Gebruikt geen stroom, geen spoelwater en geen zout.

€785,00

Druppa Family Plus

De Druppa Family is er voor huishoudens van 4 tot 8 personen. Gebruikt geen stroom, geen spoelwater en geen zout.

€995,00