Schadelijke stoffen in ons drinkwater

Schadelijke stoffen

Schadelijke stoffen komen meestal door lozingen of het riool in het water terecht. Bekende stoffen in ons drinkwater zijn: zware metalen, pathogene bacteriën, PFAS en pesticides, chloorverbindingen en medicijnresten

Niet al deze stoffen zijn even schadelijk maar dat het ongezond is, weten we zeker!

Met ons innovatieve waterfilter filteren we ongewenste stoffen uit het drinkwater waardoor het water veiliger, gezonder én merkbaar lekker is.

Meer informatie over het Druppa testproces

Zware metalen

Vroeger werden er loden waterleidingen gebruikt. Deze leidingen kunnen kleine metaaldeeltjes loslaten die in ons drinkwater belanden. In woningen van voor 1960 kunnen nog loden leidingen aanwezig zijn.

Lood is giftig en kan leiden tot gezondheidsklachten. Als jonge kinderen te veel lood binnenkrijgen, kan dit leiden tot een lagere intelligentie en effecten op nieren en de bloeddruk. Baby’s tot 6 maanden zijn kwetsbaarder en kunnen erg ziek worden van lood. Daarom mogen er geen loden leidingen meer gebruikt worden in nieuwe huizen.

Loden leidingen komen op het moment nog veel voor in Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Noord-Brabant, Utrecht, Den Haag, Venlo, Zwolle, Alemere, Enschede en Maastricht.

“U bent zelf verantwoordelijk voor de leidingen vanaf de watermeter’’ - De Gemeente

Bron: RIVM

Pathogene bacteriën

Pathogene bacteriën zijn ziekteverwekkende bacteriën die overleven in het water. Pathogene bacteriën die in water overleven, zijn onder meer salmonella-, enterobacter- en cholera-bacteriën. Maar ook bekende virussen zoals bijv. norovirussen of rotavirussen die gastro-intestinale ziekten veroorzaken bij de mens, kunnen via het drinkwater worden opgenomen. Bovendien bestaat het risico om via drinkwater besmet te worden met hepatitis A en E-virussen.

 

Mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen een hoger risico om door besmet water ziek te worden. Daarom zijn speciale maatregelen vereist in zorginstellingen zoals ziekenhuizen.

Bekijk het onderzoek van het RIVM

PFAS en pesticiden

In ons kraanwater zitten allerlei pesticiden, die drinkwaterbedrijven er niet uitgefilterd krijgen. Deze stofjes stapelen zich op in het vetweefsel van de vrouw en komen via de placenta bij de foetus terecht. Het gevolg is dat de zaadbal minder goed ontwikkelt.

 

Bovendien krijgen we ook via het eten kleine concentraties pesticiden binnen, denk maar eens aan bespoten fruit en groente. Dit kan op de lange termijn leiden tot chronische blootstelling aan pesticiden en symptomen zoals maagpijn, wazig zien en verlies van reflexen veroorzaken.

Bekijk het onderzoek van het RIVM

Chloorverbindingen

Om leidingwater zuiver te houden van allerlei bacteriën wordt meestal chloor toegevoegd. Dat lijkt goed maar dit is niet goed voor onze darmen. In onze maag zitten 1.5 kg bacteriën die we nodig hebben voor een goede spijsvertering en onze weerstand. Chloor in leidingwater zal ook onze essentiële bacteriën doden.

Chloor in leidingwater kan een reactie aangaan met organische stoffen in het water en de leidingen. Hierdoor kan de stof ’trihalomethaan’ onstaan. In onze lichaamscellen breekt trihalomethaan zeer traag af en wordt opgeslagen in onze vet cellen. In onze vetcellen kan het zich accumuleren en ons DNA schade aanrichtten. Hierdoor kan de immuniteit ook verminderen.

Bron: Water-link

Medicijnresten

Om te voorkomen dat het drinkwater verontreinigd raakt door medicijnen is de overheid bezig met het onderzoeken van bepaalde maatregelen zoals; Het ontwikkelen van geneesmiddelen die beter worden opgenomen in het lichaam en makkelijker worden afgebroken in de milieu en, ongebruikte medicijnen worden verzameld en vernietigd.

Ook is de overheid bezig met een beleid om geneesmiddelen minder in het milieu te krijgen.

Bron: Rijksoverheid

Druppa waterfilter

Geniet van gefilterd drinkwater met het Druppa waterfilter.

€415,00

Persoonlijk advies?

Wilt u meer informatie ontvangen over het Druppa waterfilter? De dealer in jouw regio staat klaar om je van passend advies te voorzien.

Vind uw dealer