NOS: vervang loden leidingen, vooral in belang van kinderen

Artikel

Kabinet verscherpt norm voor lood in drinkwater

De norm voor de hoeveelheid lood in drinkwater wordt in 2022 verlaagd. Nu is de veilige norm 10 microgram per liter, maar door nieuwe inzichten adviseert de Gezondheidsraad het kabinet daar 5 microgram van te maken. Vóór 1960 was het toegestaan om loden waterleidingen aan te leggen en naar schatting zijn er nog tussen de 100.000 tot 200.000 oude woningen met loden leidingen die nooit zijn vervangen. Het kabinet erkent dat er een tijd lang weinig aandacht was voor de aanwezigheid van loden leidingen in panden van voor 1960 en dat veel mensen ten onrechte dachten dat het probleem al is opgelost.

Lees meer over dit artikel

Reactie van Druppa

Lood in leidingen is schadelijker voor de gezondheid dan eerder werd verwacht

En dan zien we televisieprogramma’s die ons een onafhankelijk advies zouden moeten geven over de keuring van onze waren. Maar waar weinig ruimte voor een andere visie is. Wij gaan mee in de stelling dat wij goed drinkwater hebben en dat er in de meeste gevallen weinig mis mee is. Maar niet alles is hetzelfde. Wij hebben een cases meegemaakt waar de norm van lood in het water tot 6 keer de norm overschrijden en waar mensen overgaan op het gebruik van verpakt drinkwater gekocht bij de supermarkt.

Kraanwater uit loden waterleidingen zorgt voor een belangrijk deel van de totale dagelijkse blootstelling aan lood. Ook in huizen met nieuwe leidingen en kranen, kan dit de eerste maanden het geval zijn. Voor baby’s die flesvoeding krijgen met kraanwater uit deze leidingen kan de bijdrage aan de totale blootstelling oplopen tot 80 procent. Voor dit onderzoek heeft het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu scenario’s berekend voor vier leeftijdsgroepen: ongeborenen, zuigelingen die de fles krijgen, kinderen tot 7 jaar, en volwassenen.

De beste oplossing om van loden leidingen af te komen is ze compleet vervangen. Dit gaat helaas niet altijd even makkelijk. Loden leidingen zitten vaak weggewerkt in muren en plafonds waar je niet makkelijk bij komt. Ook komen loden leidingen veel voor in huurhuizen waar de woningbouwvereniging moeilijk doet omdat sanering veel geld kost.

Als consument heb je de keuze om drinkwater uit flessen te kopen. En dan plastic flessen met BPA’s?! Nee dat is niet de oplossing. Daarmee maken we onze ecologische voetafdruk alleen maar groter. Juist voor die mensen bieden wij oplossingen. Drink niet zo maar water maar ga voor het beste drinkwater getapt uit je eigen kraan!