Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie over onze producten? Om u zo snel mogelijk te helpen, hebben wij de meest gestelde vragen voor u op een rijtje gezet. In onderstaande rubrieken vindt u zowel vraag als antwoord. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Veelgestelde vragen waterfilter

Het Druppa waterfilter filtert diverse schadelijke stoffen uit het drinkwater, namelijk:

>98% van de zware metalen
>98% van PFAS en pesticides
>98% van pathogene bacteriën
>75% van medicijn- en drugsresten
>90% van kleurstoffen
>90% van chloorverbindingen

Ook wordt er < 10 μm vuil verwijderd uit het drinkwater.

De meest bekende zware metalen die uit het drinkwater worden gefilterd zijn lood, aluminium, cadmium, zink, chroom, ijzer, kalium, koper, magnesium, mangaan, natrium, nikkel en antimonium.

Ongeveer tot de jaren ’60 is er lood gebruikt voor het maken van drinkwaterleidingen. Men kwam erachter dat lood langzaam oplost in water. Dit komt doordat water een hoog oplosbaar vermogen heeft. Daarom kunnen we er ook zo goed mee schoonmaken. Het neemt allerlei stoffen tot zich. Helaas ook slechte stoffen.

De maximaal toelaatbare loodconcentratie in Nederland volgens het drinkwaterbesluit is 10 µg/l. Bij verschillende praktijkmetingen zijn concentraties van 100 tot wel 150 µg/l gemeten.

Lood is met name slecht voor opgroeiende kinderen. Het beperkt de groei van de hersenen en kan een IQ-achterstand veroorzaken. 

Lood in drinkwater, rapport door RIVM/GGD:
Lood in drinkwater
Lood in kraanwater soms te hoog

Het Druppa waterfilter plaatst u zo dicht mogelijk bij het tappunt waar u drinkwater uithaalt. Zo filtert u het meest effectief. De meest voor de hand liggende plek is het keukenkastje onder de wasbak.

“Goed” drinkwater is van levensbelang, maar wat is goed? Vanaf nu bepaalt u zelf wat goed is of niet en bepaalt u zelf welke kwaliteit u goed vindt, zonder afhankelijk te zijn van derden. Er duiken steeds vaker verhalen op over overschrijdingen van de norm. Er zitten dus stoffen in drinkwater die er niet in thuis horen. Waarom zouden we deze stoffen dan niet volledig elimineren?

Op deze pagina leest u meer over de resultaten van het Druppa Waterfilter. 

Wilt u meer informatie? Bekijk dan de volgende artikelen: 
“Zeker 165 gemeenten weten niets over lood in waterleiding”
(Bron: NOS) 

“Lood in kraanwater soms te hoog.” (Bron: RIVM)

“Risicoschatting PFOA in drinkwater” (Bron: RIVM)

“Het is verkeerd dat GenX in ons water zit.” (Bron: NOS)

“Lood in drinkwater” (Bron: GGD informatieblad) 

Eigenlijk voor iedereen, maar in het bijzonder voor kleine kinderen en ouderen met een wat zwakkere gezondheid is het essentieel om schoon drinkwater te drinken.

Drinkwater dat lang stilstaat, in een glas, beker, flesje of in de waterleiding gaat in kwaliteit achteruit. Het Druppa filter verwijdert een groot deel van bacteriën. Bacteriën die in een flesje of glas terecht komen door bijvoorbeeld er uit te drinken vermenigvuldigen snel. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller dit proces gaat. Gefilterd Druppa water uit de koelkast kan 24 uur lang veilig worden gedronken.

Water heeft de eigenschap om stoffen tot zich te binden, dus gebruik bij voorkeur geen plastic flessen. Smaken, maar ook stoffen uit plastic, zoals BPA (weekmakers) komen ongemerkt in het water terecht. Wij bevelen een flesje of glas van bijvoorbeeld keramiek, glas of roestvaststaal aan.

Water heeft de eigenschap om stoffen tot zich te binden, dus gebruik bij voorkeur geen plastic flessen. Smaken, maar ook stoffen uit plastic, zoals BPA (weekmakers) komen ongemerkt in het water terecht. Wij bevelen een flesje of glas van bijvoorbeeld keramiek, glas of roestvaststaal aan.

Zie onze Druppa Runbott flessenlijn. Flessen met een binnenkant van keramiek. Extra leuk met uw eigen naam erop!

Ja, het Druppa filter levert 4 lpm en dat is voldoende om een Quooker pro3 of Combi van water te voorzien. Uiteraard kunnen ook kokendwater-boilers van andere merken worden aangesloten. 

Nee, dat kan geen kwaad. Zeker net na het plaatsen van het systeem of na het vervangen van de filters, kan dit een tijdje voorkomen. Er zit veel lucht in de filters en dat zorgt voor een slechte drukvereffening. Zorg ervoor dat de filters en slangen goed zijn ontlucht. Het kan tot soms wel 2 weken duren voordat alle lucht uit de filters is.

Nee, dat kan geen kwaad. Zeker net na het plaatsen van het systeem of na het vervangen van de filters, kan dit een tijdje voorkomen. Er zit veel lucht in de filters en dat zorgt voor een slechte drukvereffening. Zorg ervoor dat de filters en slangen goed zijn ontlucht. Het kan tot soms wel 2 weken duren voordat alle lucht uit de filters is.

De filters van Druppa zijn gebaseerd op actief kool. Dit is een product dat u kunt vergelijken met de bekende norit tabletten. Zeker in het begin en net na het vervangen van de filters kan er residu van de filters in het water terecht komen. Wanneer u gedurende circa 10 tot 20 minuten goed spoelt, zal dit over zijn. 

Net als alle kranen is het ook voor het Druppa filter het advies om deze door te laten lopen bij langere afwezigheid. Wordt een kraan/ Druppa langer dan 7 dagen niet gebruikt spoel deze dan c.a. 2 minuten goed door.

Ja, het Druppa filter en de koeler zijn beiden los te koppelen van de waterleiding en daarna weer elders te installeren.

Dat kan. Let er wel op dat het toevoerwater bacteriologisch in orde is. Druppa kan niet garanderen dat 100% van alle ziekmakende micro-organisme uit het water worden verwijderd. Andere stoffen, zoals zware metalen en medicijnresten, worden ook in het buitenland uit het drinkwater gefilterd. Vervang wel tijdig de filters van het waterfilter. Hou voor het vervangen maximaal 1 jaar of een verbruik van 6.000 liter aan.

De stoffen die u meet met een TDS meter (Total Dissolved Solids) zijn vaste stoffen. De benaming van de methode vertelt het antwoord al bijna: Een TDS meter meet de totaal vervuiling aan vaste stoffen in een vloeistof, in ons geval water. In Nederland meest gebruikte eenheden waarin dit wordt uitgedrukt zijn: PPM (Parts Per Million) en ⴏs/cm (Micro Siemens per centimeter). De TDS-meting gebeurt a.d.h.v. EC (Electro Current). Er wordt een zwakke elektrische stroom door het water gestuurd, de hoeveelheid vaste stoffen bepaald de mate van geleidbaarheid. Theoretisch heeft 100% water (H2O) geen geleidding voor elektrisch stroom en is de TDS-waarde dus zeer laag tot nul. Een lage TDS is meetbaar bij gedemineraliseerd water.  

Het Druppa waterfilter haalt zweefvuil en chemische verontreiniging uit het water. Zweefvuil komt in Nederlands drinkwater wel voor, maar in mindere mate. Chemische verontreiniging als medicijnresten, metalen, Pfas, smaak, kleur en geurstoffen zijn veelal opgelost in het water en niet meetbaar met een TDS meter omdat het geen vaste stoffen zijn. De meetbare vaste stoffen in ons drinkwater zijn o.a. calcium en magnesium.

Veelgestelde vragen waterkoeler

De buitenkant van de waterkoeler kunt u eenvoudig met een vochtig doekje schoonmaken. Het frontje is van glas en hierachter vindt u de touchbediening. Uw dealer zorgt voor de jaarlijkse grote beurt en spoeling en het grote schoonmaakwerk.

Zeker. De waterverkoeler verbruikt stroom aansluiting 230 volt.

Het directe koelsysteem zorgt ervoor dat u ten alle tijden gekoeld water tot uw beschikking heeft. Na installatie duurt het circa 5 tot 10 minuten, afhankelijk van de watertemperatuur, totdat de koeler een temperatuur van 0 graden heeft bereikt. 

Aan de achterkant van de waterkoeler vindt u een knop om de koeler aan en uit te zetten. Om stroom te besparen kunt u ervoor kiezen de koeler ’s nachts uit te zetten. Eventueel kunt u een tijdschakelaar tussen de stekker en het stopcontact plaatsen. Houdt er rekening mee dat het, afhankelijk van de watertemperatuur, circa 5 tot 10 minuten duurt voordat de koeler een temperatuur van 0 graden heeft bereikt.

Als u langere tijd elkaar geen koelwater nodig heeft, kunt u de koeler uitzetten (bijvoorbeeld wanneer u op vakantie gaat).

Nee, dat hoeft niet. De waterkoeler wordt aangesloten op de waterleiding. Het leidingwater stroomt eerst door het Druppa filter. Er is bijvoorbeeld in uw keukenkastje een extra aansluiting gemaakt door uw dealer, zodat het water zich splitst richting de keukenkraan en de Druppa koeler nadat het door het Druppa filter is gegaan. 

Zoals alle apparaten heeft ook uw Druppa koeler onderhoud nodig. Het is niet veel, maar uw Druppa dealer kijkt de koeler na tijdens de servicebeurt van uw Druppa systeem. Daarnaast wordt het leidingsysteem grondig gespoeld met reinigingsmiddel, zodat bacteriën geen kans hebben. 

U heeft 2 jaar fabrieksgarantie op de Druppa koeler. Als er na die tijd iets aan de hand is, helpen wij u uiteraard zoals dat hoort. 

Ja. Vraag uw dealer naar langere slangen of verlengslangen.

De koeler levert bubbelwater met behulp van een CO2 patroon. Dit is een houder onder druk waar CO2 gas in zit. Als deze leeg of bijna leeg is, nemen de bubbels in het water af of zijn ze weg.

Controleer de inhoud van het lekbakje. Zit het lekbakje vol? Leeg het bakje en veeg de koeler droog.

Controleer de aansluiting van de slangen. Zit er een slang niet goed in de koppeling? Steek de slang goed in de koppeling.

Heeft geen van deze oplossingen gewerkt? Raadpleeg dan uw dealer.

Ja, bij het koelen gaat het systeem heel snel hard werken om het water koud te krijgen. Van kamertemperatuur 15 tot 20 graden moet de watertemperatuur naar nul graden. Dan gaat er een ventilator draaien. De ventilator kunt u horen. Het is geen storend geluid, maar u hoort het wel. 

Veelgestelde vragen Family

Het antikalk patroon van de Druppa Family en Family Plus kan ongeveer 100m3 (100.000 liter) water behandelen.

De antikalkunit doseert een klein beetje Polyfosor aan het water. Het kan zijn dat het witte poeder in het patroon al snel niet meer zichtbaar is. Geen probleem, het is niet op, maar opgelost en in vloeibare vorm waardoor het aan het water toegevoegd kan worden.  

De antikalkunit doseert een klein beetje Polyfosor aan het water. Het kan zijn dat het witte poeder in het patroon al snel niet meer zichtbaar is. Geen probleem, het is niet op, maar opgelost en in gelachtige vorm waardoor het aan het water toegevoegd kan worden.

Als het water in het antikalkpatroon 100% helder is, dan is het tijd het patroon te vervangen.   

Het grote Druppa filter wat in de zilverkleurige behuizing zit moet na 12 tot maximaal 16 maanden vervangen worden.

Het antikalk patroon van de Druppa Family en Family Plus kan ongeveer 100m3 (100.000 liter) water behandelen.

De Druppa Family en Family Plus worden zo compleet mogelijk geleverd. (Bijna) alle materialen om aan de waterleiding aan te sluiten worden meegeleverd. Wat niet meegeleverd is zijn koppelingen die aan de waterleiding in de woning (het gebouw) gemonteerd moeten worden. Dit doen we omdat elk huis andere leiding merken en maten heeft.

De benodigde koppelingen moeten aan één kant aan de waterleiding en de andere kant aan de meegeleverde slangen met 3/4 inch schroefdraad wartel aangesloten worden.

Meegeleverd:       

 • Druppa Family filterhuis: Zilver kunststof filterhuis in 10” uitvoering bij Family en 20” bij Family plus.
 • Druppa Family filter: Speciale Druppa filter in 10” uitvoering bij Family en 20” bij Family plus.  
 • Druppa Family filterhuis beugel: Witte (muur)beugel t.b.v. filterhuis. Inclusief 4 schroeven en poten.
 • Druppa Family filterhuis sleutel: T.b.v. losdraaien filterhuis voor filter element vervanging
 • Druppa Family antikalk systeem: Antikalk systeem met één mineraal patroon
 • Druppa Family antikalk mineraal patroon: Antikalk systeem mineraal (navul) patroon
 • Druppa Family antikalk systeem sleutel: T.b.v. losdraaien filterhuis voor mineraal patroon vervangen
 • 2x RVS Slang 3/4 “+ fiberringen: Aanvoer en retour slangen 3/4“ wartel. RVS met siliconen kern. 

Druppa Family:

 • Doorstroomcapaciteit: 680 liter per uur               
 • Omgevingstemperatuur: 4 – 40 ◦C
 • Watertemperatuur: 15 – 40 ◦C
 • Stand tijd Druppa filter: 12 maanden of 300 m3
 • Stand tijd Antikalk patroon: c.a. 100 m3( 1 á 2 per jaar)
 • Werkdruk: 1,0 – 6,0 bar
 • Afmetingen Filter (bxdxh): 200 x 190 x 455 mm
 • Afmetingen Antikalk (bxdxh): 172 x 170 x 208 mm          
 • pH range: 6,5 – 9,5
 • Certificering: NEN 1006
 • Aansluiting water: 3/4”

Druppa Family Plus:

 • Doorstroomcapaciteit: 1.600 liter per uur            
 • Omgevingstemperatuur: 4 – 40 ◦C
 • Watertemperatuur: 15 – 40 ◦C
 • Stand tijd Druppa filter: 12 maanden of 600 m3
 • Stand tijd Antikalk patroon: c.a. 100 m3 (3 á 4 per jaar)
 • Werkdruk: 1,0 – 6,0 bar
 • Afmetingen Filter (bxdxh): 200 x 190 x 805 mm
 • Afmetingen Antikalk (bxdxh): 172 x 170 x 208 mm          
 • pH range: 6,5 – 9,5
 • Certificering: NEN 1006
 • Aansluiting water: 3/4”

Veelgestelde vragen filters vervangen

Afhankelijk van het waterverbruik en de vervuiling moeten filters eens per 6 maanden of eens per 12 maanden vervangen worden. 

Meer weten? Neem dan contact op met uw Druppa dealer.

Het Druppa filter werkt gegarandeerd 6.000 liter!

Het water kan anders gaan smaken. Helaas proeft u in de meeste gevallen niet of er ongewenste stoffen in het water blijven zitten. Vervang daarom het Druppa filter altijd op tijd. Na 1 jaar of een verbruik van 6.000 liter moet het filter vervangen worden.

Zie hiervoor de handleiding. Laat het onderhoud aan uw waterfilter uitsluitend door gekwalificeerd personeel uitvoeren.

Ja, deze is nodig voor het vervangen van de filters en reinigen van de filterhuizen. Andere filtermerken zijn niet aan de Druppa gekoppeld.