RIVM: Te veel schadelijke stoffen via voedsel en water

Artikel

PFAS schadelijker dan gedacht concludeert het RIVM

Druppa wordt regelmatig gevraagd om licht te laten schijnen over onderwerpen die in het nieuws verschijnen en gerelateerd zijn aan ons drinkwater. Nederlanders krijgen via voedsel en drinkwater te veel zogenoemde PFAS binnen, concludeert het RIVM nadat het eerdere eigen onderzoeken onder de loep heeft genomen.
Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat PFAS schadelijker voor de gezondheid zijn dan aanvankelijk werd gedacht. Daardoor zijn veel grenswaardes verlaagd.

Lees meer over dit artikel

Reactie van Druppa

Wat zijn de gevolgen van PFAS voor onze gezondheid?

PFAS is een groep van chemische stoffen die door de mens gemaakt is en komt van nature niet voor in het milieu. PFAS kan schadelijke effecten hebben op de gezondheid van mensen. De stoffen kunnen bijvoorbeeld effect hebben op het immuunsysteem, op de voortplanting en ontwikkeling van het ongeboren kind. Ook kunnen PFAS een effect hebben op cholesterol in het bloed, effecten op de lever geven en nier- en testiskanker veroorzaken. Je kan op verschillende manieren in contact komen met PFAS. Bijvoorbeeld via voedsel, drinkwater, bodem en consumentenproducten.

In Nederland hebben we goed drinkwater. We kunnen in de meeste gevallen het water uit de kraan gewoon drinken. Maar toch zien we steeds meer berichten die toch iets anders vertellen, die ons doen twijfelen aan de kwaliteit van ons drinkwater. PFAS in je glas water of kop thee of koffie! Het RIVM concludeert dat het maar weinig is en we ons geen zorgen hoeven te maken en dat we het water gewoon kunnen drinken, maar wil je dat wel?

Als consument heb je de keuze om drinkwater uit flessen te kopen. En dan die plastic flessen laten bezorgen door vrachtwagens die Co2 uitstoten?! Nee dat is niet de oplossing. Daarmee maken we onze ecologische voetafdruk alleen maar groter. Juist voor die mensen bieden wij oplossingen. Drink niet zo maar water maar ga voor het beste drinkwater getapt uit je eigen kraan!