World Environment Day 2023

Artikel WED

Wereldmilieudag 2023

De focus van wereldmillieudag op 5 juni 2023 ligt op plastic vervuiling. Campagne #BeatPlasticPollution

De wereld is overspoeld door plastic. Elk jaar wordt 400 miljoen ton plastic geproduceerd. De helft hiervan wordt maar één keer gebruikt en daarvan wordt maar 10% werkelijk gerecycled. Ongeveer 19-23 miljoen on beland in meren, rivieren en zeeën. Vandaag de dag zijn stortplaatsen overvol van plastic, stroomt er veel in de oceanen en wordt er veel verbrandt met giftige rook tot gevolg. Plastic is één van de ergste vervuilers van onze planneet. Dat was helaas nog niet alles. Wat minder bekend is dat microplastics in het voedsel dat we eten, het water wat we drinken en de lucht die we inademen beland. Veel plastics bevatten gevaarlijke toevoegingen die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid.

Het goede nieuws is dat de wetenschap en techniek oplossingen biedt voor deze problemen. Heel veel gebeurt al. Extra druk van consumenten en politici is nodig om regeringen, bedrijven en andere aandeelhouders ertoe te dwingen deze crisis op te lossen. Dit benadrukt de noodzaak van deze wereldmilieudag, het mobiliseren en tot actie komen vanuit elke hoek van de wereld. Wereldmilieudag laat zien hoe landen, bedrijven en consumenten het materiaal duurzaam kunnen gebruiken zodat op een dag het plastic probleem verledentijd is.

Het gastland van Wereldmilieudag is Ivoorkust in samenwerking met Nederland! Ivoorkust laat ons het leiderschap zien in de campagne tegen plastic vervuiling. Sinds 2014 heeft Ivoorkust het gebruik van plastic tasjes vervangen door herbruikbare verpakkingen. De grootste stad van het land, Abidjan, is ook een middelpunt voor milieubewuste start-ups. “De plaag van plastic vervuiling is een zichtbare dreiging dat op elke gemeenschap invloed heeft,” zegt Jean-Luc Assi, Ivoorkust Minister van het Milieu en Duurzame Ontwikkeling. “We zijn trots om verschillende behandelingen te promoten voor de plastic pandemie.”

Dit jaar wordt Wereldmilieudag gesteund door de regering van Nederland, wat een van de landen is die ambitieus actie onderneemt m.b.t. de plastic levenscyclus. Het is ondertekenaar van de ‘New Plastics Economy Global Commitment’ en een lid van de Global Partnership on Plastic Pollution and Marine Litter.

“Plastic vervuiling en het schadelijke effect op de gezondheid, de economie en het milieu kan niet worden genegeerd. Dringende actie is vereist. Tegelijkertijd hebben we echte, effectieve en robuuste oplossingen,” zei Viviane Heijnen, Nederlands Minister van het Milieu. “Als onderdeel van meerdere acties gericht op plastic, zijn Nederland en de Europese gemeenschap in het algemeen, volledig toegewijd om het maken en het gebruiken van een eenmalig bruikbaar plastic te verminderen, het kan en moet worden vervangen met langer-meegaande en duurzame alternatieven.”

Lees meer over dit artikel

Reactie van Druppa

Wereldmilieudag het begin om in actie te komen

Wereldmilieudag of World Environment Day bestaat sinds 1974. Jaarlijks georganiseerd door de Verenigde Naties. Het doel van deze dag is overheden en bevolking stil te laten staan bij het milieu. Er wordt bewustzijn gecreëerd voor bedreigingen die onze planeet schade toebrengen. Dit jaar is plastic en met name plastic voor eenmalig gebruik topic. Voor Druppa het begin om nog harder in actie te komen. Dit jaar gaan we de nadruk nog meer leggen op het terugdringen van plastic flessen. Dat gaan we doen met onze bestaande en nieuwe producten.

Bij Druppa gaan we al jaren het gebruik van plastic flessen tegen! Hoe we dat doen? Door te kijken naar waarom men plastic flessen gebruikt. Het is soms makkelijk, je koopt een fles water legt het in de koelkast en kan genieten van een glas koud water als jij daar zin in hebt. Of je neemt het mee voor onderweg. Ook zien we dat merken met fancy reclames invloed hebben op ons consumeer gedrag. Een mooie naam of een mooie verpakking staat chique op tafel tijdens het diner. Ons drinkwater komt steeds vaker negatief in het nieuws en dat werkt niet mee. Soms kiezen mensen voor flessen water omdat ze de kwaliteit van ons drinkwater niet meer vertrouwen of het niet lekker is.

Wij vinden dat het anders moet en veranderen de manier hoe we omgaan met plastic en water. Druppa filters halen voor het grootste gedeelte ongewenste stoffen uit het water. Dit zorgt voor veilig, zuiver en lekker drinkwater. Eenmaal gefilterd bieden we met onze koeler de mogelijkheid drinkwater direct gekoeld te tappen of zelfs te voorzien van een bubbel. Gekoeld water de hele dag met je meenemen? Ook daar hebben wij dé oplossing voor. De Druppa waterfles heeft een unieke isolerende werking waardoor je water lekker koel blijft tijdens hete dagen.